İstanbul, yükseköğretim alanında sunduğu geniş seçeneklerle dikkat çekiyor. Mega kentte devlet ve vakıf üniversiteleri olmak üzere çok sayıda eğitim kurumu karşımıza çıkıyor. Peki, İstanbul'da tam olarak kaç üniversite var ve bu üniversiteler hangi alanlarda eğitim sunuyor? Merak ettiğiniz tüm detaylar ve üniversite listeleri bu içerikte sizi bekliyor.
İstanbul'da Kaç Üniversite Var?
İstanbul'da devlet ve vakıf olmak üzere toplam 57 üniversite bulunuyor. Bu üniversitelerden 13'ü devlet üniversitesi, 44'ü ise vakıf üniversitesi. Bunların yanı sıra Hava ve Deniz Harp okulları ile 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunuyor.
İstanbul Devlet Üniversiteleri
İstanbul’da bulunan devlet üniversiteleri şöyle sıralanıyor:
- İstanbul Üniversitesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- Boğaziçi Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Galatasaray Üniversitesi
- Türk-Alman Üniversitesi
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- İstanbul Beykent Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi
İstanbul Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi (İÜ), İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Türkiye’nin en eski devlet üniversitesi. Osmanlı dönemindeki ilk Avrupa tarzı üniversite Darülfünun’un devamı olan İstanbul Üniversitesi, İstanbul’un fethinden hemen sonra 30 Mayıs 1453'te Fatih Sultan Mehmet'in kurduğu Sahn-ı Seman medreselerine dayanıyor. 1 Ağustos 1933’te İstanbul Üniversitesi adını alan kurum, 18 Kasım 1933'te Türkiye'nin ilk ve tek üniversitesi olarak eğitim faaliyetlerine başladı.
2019 yılında dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına Türkiye’den giren tek üniversite olan Üniversite, bu sıralamada 2006’dan beri yer alıyor. Asya Pasifik bölgesinin en iyi 100 üniversitesi arasında da gösterilen üniversitede yaklaşık 73 bin öğrenci eğitim görürken, 12 bin akademik personel bulunuyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan ve İstanbul’da yer alan bir devlet üniversitesi. 1773 yılında III. Mustafa döneminde askeri bir okul olarak kurulan Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn, güverte subayı ve gemi inşa subayı yetiştirmeyi amaçlarken Osmanlı’nın batı referanslı ilk eğitim kurumlarından biri olmuştu. 1795’te topçu ve istihkam subayı yetiştirmek için kurulan Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn, sonrasında sivil kanadı Hendese-i Mülkiye'yi oldu ve bugünkü İTÜ’nün temellerini attı.
İTÜ, İstanbul’da 4’ü Avrupa, 1’i Anadolu yakasında, ayrıca Kıbrıs’ta bir kampüsüyle toplam 6 yerleşkede eğitim veriyor. Osmanlı dönemine ait binaların bulunduğu Maçka, Taşkışla ve Gümüşsuyu yerleşkelerinde hâlâ eğitim sürdürülüyor. İTÜ, Türkiye’nin ilk televizyon yayını, ilk üniversite radyosu, ilk bilgisayar kullanımı ve ilk uydu gönderme gibi birçok ilke imza attı; ilk yerli haberleşme uydusu, helikopter ve insansız otomobil projeleriyle de öncülük etti.
İTÜ bünyesinde 13 fakülte, 39 bölüm ve 6 enstitü ile toplam 25.470 lisans, 11.622 yüksek lisans, 3.693 doktora öğrencisi eğitim görmekte olup, 2.277 akademik personel görev yapıyor. Üniversitede akademik personel başına 16 öğrenci düşüyor. İTÜ, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki gelişiminde önemli rol oynayan mezunlar yetiştirdi; pek çok hocası TÜBİTAK ve TÜBA ödülleri kazanmış, ABD, İngiltere ve Rusya bilim akademilerinde üyelikler elde etti.
Boğaziçi Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi (BOÜ), İstanbul'da bulunan köklü devlet üniversitelerinden birisi olarak dikkat çekiyor. 16 Eylül 1863'te Cyrus Hamlin ve Christopher Robert tarafından kurulan Robert Koleji’nin devamı olarak ortaya çıkan üniversite, yıllarca Güney Kampüs’te koleje bağlı eğitim verdikten sonra 10 Eylül 1971'de Türkiye Cumhuriyeti'ne devredildi ve Boğaziçi Üniversitesi olarak bağımsız bir üniversite statüsünü kazandı. Günümüzde 1.672.106 m² alana yayılan 7 yerleşkesiyle İngilizce eğitim veriyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) yüksek puanlarla öğrenci alan Boğaziçi Üniversitesi, en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer alıyor.
Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi, İstanbul'da yer alan ve Türkiye'nin önde gelen devlet üniversitelerinden birisidir. Bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunuyor. Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde ders veren üniversite, Türkiye’de beş dilde eğitim veren tek üniversite.
Marmara Üniversitesi, İstanbul Anadolu yakasına yayılmış 7 yerleşkede eğitim veriyor: Acıbadem, Anadoluhisarı, Bağlarbaşı, Başıbüyük, Göztepe, Kartal ve Dragos Yerleşkeleri.
2020 yılı üniversite mezunlarının iş bulma endeksine göre Marmara Üniversitesi 7. sırada yer aldı: 76 akademik programı birinci, 60 programı ise ilk üçte. Üniversitenin Ekonomi, Kamu Yönetimi, İlahiyat, Eğitim, Hukuk, Medya ve Basın gibi alanları en çok tercih edilenler arasında.
Yıldız Teknik Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul'da bulunan ve kökleri 1911 yılına dayanan bir devlet üniversitesi. İlk olarak Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla açılan üniversite, "fen memuru" (kondüktör-tekniker) ihtiyacını karşılamak amacıyla kuruldu ve Paris'teki “Ecol De Conducteur”ün eğitim programını örnek aldı. Bugün Beşiktaş Yıldız ve Esenler Davutpaşa yerleşkelerinde eğitim faaliyetlerine devam eden YTÜ'nün Yıldız ve Davutpaşa yerleşkelerinde Osmanlı döneminden beri eğitim yapılıyor.
YTÜ, günümüzde 25.000’i aşkın lisans, 9.000'i aşkın lisansüstü öğrenci ve yaklaşık 1.700 akademik personel ile akademik hayatını sürdürüyor. Bünyesinde 11 fakülte, 2 enstitü ve 3 yüksekokul yer alırken kuruluşunda elektrik, inşaat, kimya-metalurji ve makine fakülteleri olmak üzere 4 ana fakülteye ayrıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi, Mayıs 2012'de Türkiye'nin ilk tam kapsamlı ISO 9001 kalite belgesi alan üniversitesi oldu.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul’da bulunan bir devlet üniversitesi. 5 Mayıs 2018’de Resmî Gazete’de yayımlanan 7141 sayılı kanunla, İstanbul Üniversitesi’nin bazı fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokulları ayrılarak "İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa" adı altında yeni bir üniversite haline geldi. Adını, Cerrah Mehmed Paşa ve Cerrahpaşa semtinden alan üniversitede eğitim dili olarak Türkçe ve İngilizce kullanılıyor.
Rektörlüğü Avcılar Yerleşkesi’nde yer alıyor ve sekiz yerleşkesi bulunuyor. Bünyesinde 12 fakülte, 6 enstitü, 1 yüksekokul, 5 meslek yüksekokulu ve 17 araştırma merkezi yer alıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, en çok spesifik bilim dalına sahip tıp fakültelerinden biri ve tıbbi yenilikleri Türkiye’ye getirmesiyle tanınıyor. Logosunda kuruluş tarihi olarak "1453" yer alırken, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin kuruluş yılı üniversite senatosunun 2019'daki kararıyla 1827 olarak kabul edildi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ), 2010 yılında İstanbul’un Anadolu Yakası’nda kurulan bir devlet üniversitesi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 98., İstanbul’un ise 9. devlet üniversitesi olarak 21 Temmuz 2010’da 27648 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6005 No’lu Kanun ile resmen kuruldu.
Bünyesinde 11 fakülte, 2 yüksekokul, 3 enstitü ve 17 uygulama ve araştırma merkezi bulunan üniversitenin ana yerleşkesi Anadolu Yakası’nda D-100 Karayolu üzerinde, Üsküdar ve Kadıköy ilçe sınırları içinde bulunuyor.
İMÜ, 2014'te TÜBİTAK tarafından hazırlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde Türkiye genelinde 50 üniversite arasında 40. sırada yer alsa da sonraki yıllarda bu endekste yer alamadı. Üniversite, 2022'de Times Higher Education’ın en iyi üniversiteler listesinde dünya genelinde ilk 1000'e girdi. URAP’ın 2023 yılı üniversite sıralamalarına göre, İstanbul Medeniyet Üniversitesi yalnızca bir bilimsel alanda sıralamaya girerek, 69. sırada yer aldı ve İstanbul’daki devlet üniversiteleri arasında son sırada yer aldı.
İstanbul'daki Özel Üniversiteler
- Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Altınbaş Üniversitesi
- Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu
- Avrasya Üniversitesi
- Ayvansaray Üniversitesi
- Bahçeşehir Üniversitesi
- Bezmialem Vakıf Üniversitesi
- Biruni Üniversitesi
- Doğuş Üniversitesi
- Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Fenerbahçe Üniversitesi
- Galata Üniversitesi
- Haliç Üniversitesi
- Işık Üniversitesi
- İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- İstanbul Arel Üniversitesi
- İstanbul Atlas Üniversitesi
- İstanbul Aydın Üniversitesi
- İstanbul Bilgi Üniversitesi
- İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- İstanbul Gedik Üniversitesi
- İstanbul Gelişim Üniversitesi
- İstanbul Kent Üniversitesi
- İstanbul Kültür Üniversitesi
- İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- İstanbul Medipol Üniversitesi
- İstanbul Okan Üniversitesi
- İstanbul Rumeli Üniversitesi
- İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
- İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- İstanbul Ticaret Üniversitesi
- İstinye Üniversitesi
- Kadir Has Üniversitesi
- Koç Üniversitesi
- Maltepe Üniversitesi
- MEF Üniversitesi
- Nişantaşı Üniversitesi
- Özyeğin Üniversitesi
- Piri Reis Üniversitesi
- Sabancı Üniversitesi
- Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi
- Üsküdar Üniversitesi
- Yeditepe Üniversitesi
- Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
Koç Üniversitesi
Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul’da kurulan ve faaliyetlerine bir vakıf üniversitesi olarak devam eden bir yükseköğretim kurumu. Koç Üniversitesi, 400 civarında öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle eğitim veriyor. İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri bünyesinde çeşitli programlar sunuyor. Üniversite; 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile akademik faaliyetlerini sürdürüyor.
Sabancı Üniversitesi
Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul’da Hacı Ömer Sabancı Vakfı’nın önderliğinde kurulan bir vakıf üniversitesi. 1994 yılında Sabancı topluluğunun aldığı kararla kurulan üniversite, Ekim 1999’da Türkiye’de liberal bilimler yaklaşımıyla eğitim veren ilk yükseköğretim kurumu olarak faaliyetlerine başladı. 2020 yılında Times Higher Education sıralamasında Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesi arasında ikinci sırada yer aldı.
Sabancı Üniversitesi’nde öğrenciler, eğitimlerinin ilk yılında bir çekirdek ders programına dahil ediliyor ve genel bir temel eğitim alıyor. Bu sistem sayesinde öğrenciler, en erken birinci yılın sonunda, en geç ise ikinci yılın sonunda bölümlerini seçme imkânına sahip oluyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi (BİLGİ), 7 Haziran 1996’da İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesi. Santralistanbul ana yerleşkesinin yanı sıra Kuştepe ve Dolapdere’de de yerleşkelere sahip olan İstanbul Bilgi Üniversitesi; 8 fakülte, 3 enstitü ve 3 meslek yüksekokulunda 150’den fazla program sunarak eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.
Kadir Has Üniversitesi
Kadir Has Üniversitesi (KHAS), 1997 yılında iş insanı Kadir Has’ın öncülüğünde İstanbul’da kuruldu. Üniversitenin kuruluş çalışmaları 1992 yılında başladı ve resmî kuruluşu 28 Mayıs 1997 tarihli yasayla gerçekleşti. Üniversite bugün, İstanbul’un çeşitli noktalarındaki kampüslerinde beş fakülte, üç yüksekokul ve iki akademi ile eğitim veriyor.
Kadir Has Üniversitesi, 2023-2024 dönemi URAP Türkiye Üniversiteleri Sıralaması'nda 188 üniversite arasında 65. sırada, 65 vakıf üniversitesi arasında ise 14. sırada yer aldı. Tıp Fakültesi bulunmayan 101 üniversite arasında 15. sırada.
İstanbul Arel Üniversitesi
İstanbul Arel Üniversitesi, Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulan bir vakıf üniversitesi. 5656 sayılı yasa ile 18 Mayıs 2007 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak kuruluşunu tamamladı.
İstanbul Arel Üniversitesi'nde eğitim dili genel olarak İngilizce. Ayrıca, öğrencilerin isteğine bağlı olarak ikinci bir yabancı dil öğrenme olanağı da sağlanıyor. Üniversite, Sefaköy ve Tepekent olmak üzere iki yerleşkede eğitim veriyor. Meslek Yüksek Okulu, Sefaköy yerleşkesinde; fakülteler, Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Yabancı Diller Yüksek Okulu ise Tepekent yerleşkesinde faaliyet gösteriyor.
İstanbul Medipol Üniversitesi
İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir vakıf üniversitesi. 2009 yılında Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı tarafından kuruldu. Üniversitenin kuruluşuna ilişkin karar, 7 Temmuz 2009 tarihli ve 27281 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.
Üniversite; toplamda 12 fakülte, 1 yüksekokul, 5 enstitü ve 4 meslek yüksekokulu ile sağlık bilimlerinden mühendisliğe kadar çeşitli alanlarda eğitim programları sunuyor. 2023 yılı itibarıyla üniversitede toplam 46.988 kayıtlı öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin 30.855'i lisans programlarında, 2.021'i lisansüstü programlarda ve 14.112'si ön lisans programlarında eğitim görüyor. Ayrıca, yabancı uyruklu öğrenci sayısı 10.610 olarak belirleniyor. Üniversitede 1.379 akademisyen ders veriyor, 2.590 idari personel çeşitli görevlerde çalışıyor.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Vatan Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından kuruluş işlemleri yürütülen ve 28 Şubat 2009 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 2809 sayılı Kanun'un 109. ek maddesi ile İstanbul'da kurulan bir vakıf üniversitesi. Üniversite, 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde öğrenci alımına başladı.
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, şu fakültelere sahip: Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi.
Nişantaşı Üniversitesi
İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kuruldu ve 16 Mayıs 2012 tarihli 6307 sayılı kuruluş kararıyla, 31 Mayıs 2012 tarihinde 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak kamu tüzel kişiliğini kazandı. Üniversite, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında faaliyetlerine başladı.
2017 yılında tüm kampüslerini Ağaoğlu 1453'te bulunan yeni NeoTech kampüsüne taşıdı. 2021 Mayıs itibarıyla İstanbul Nişantaşı Üniversitesi; 46 Lisans Bölümü, 45 Ön Lisans Bölümü, 21 Yüksek Lisans ve Doktora Programı sunuyor. Üniversite bünyesinde yaklaşık olarak 19 bin öğrenci eğitim görüyor.
Yeditepe Üniversitesi
Yeditepe Üniversitesi, İstanbul'da yer alan bir vakıf üniversitesi. İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı (İSTEK Vakfı) tarafından 4142 sayılı yasa ile 1996 yılında kuruldu. Kurucusu Bedrettin Dalan olan üniversite, Yükseköğretim Yasası çerçevesinde kamu tüzel kişiliğine, mali ve idari özerkliğe sahip.
Yeditepe Üniversitesi'nin ana yerleşkesi "26 Ağustos Yerleşimi" olarak adlandırıldı. Diş Hekimliği Fakültesi dışındaki tüm lisans ve yüksek lisans eğitimleri, 2000-2001 akademik yılından beri bu yerleşkede veriliyor. Diş Hekimliği Fakültesi, Bağdat Caddesi üzerindeki binasında eğitim verirken tüm tıbbi branşların poliklinik hizmetleri de burada sunuluyor. Göz Merkezi Balmumcu, Beşiktaş'ta ve Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Bostancı'da 2005-2006 akademik yılında hizmete girdi. 2023-2024 eğitim yılı itibarıyla Yeditepe Üniversitesi'nde 17.500 civarında öğrenci akademik eğitim alıyor. Üniversite, 69 lisans ve 4 ön lisans programı sunarken lisansüstü düzeyde 91 yüksek lisans ve 44 doktora programı bulunuyor.
Okan Üniversitesi
İstanbul Okan Üniversitesi, İstanbul'un Tuzla Akfırat bölgesinde bulunan bir vakıf üniversitesi. 1999 yılında Bekir Okan tarafından kuruldu ve 2003-2004 akademik yılında eğitim-öğretime başladı. Üniversite; diş hekimliği, eğitim, sanat, tasarım ve mimarlık, işletme ve yönetim bilimleri, insan ve toplum bilimleri, hukuk, mühendislik ve doğa bilimleri, tıp, sağlık bilimleri ile uygulamalı bilimler gibi birçok fakülteyi bünyesinde barındırıyor. Üniversite, tiyatro ve müzik alanlarında eğitim veren bir konservatuvara sahip.
Maltepe Üniversitesi
Maltepe Üniversitesi, 1997 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesi. Üniversite, eğitim-öğretim faaliyetlerini 9 fakülte, 1 konservatuvar, 1 lisansüstü eğitim enstitüsü, 3 yüksekokul ve 1 meslek yüksekokuluyla sürdürüyor. Akademik birimleri arasında; Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Tıp Fakültesi bulunuyor.