Narsist ne demek? Narsist kişilerin kişilik özellikleri, davranışları ve belirtileri neler? Tedavisi var mı? Tüm bu soruların yanıtlarını sizin için derledik!
Narsist Ne Demek?
Narsist ne demek? Narsist kişinin kendini zihinsel ve bedensel olarak diğer insanlardan üstünü görmesine denir. Narsist kişiler, kendilerini diğer insanlardan daha güçlü, özel ve önemli hisseder. Bu duygu, bireyin kendine olan aşırı güveni ve takıntılı derecede yüksek bir benlik saygısı şeklinde kendini gösterir.
Narsist insanlar empati yapmaktan yoksundur ve çevrelerine verdikleri zararın farkında olmazlar. Kendini diğer insanlardan üstün gören, sadece kendini düşünen ve hatasını kabul etmeyen insanlara Narsist denir.
Narsist Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Narsist kişilik bozukluğu belirtilerinin en yaygın olanları:
- Sadece kendini ve kendi çıkarlarını düşünür.
- Kendini her konuda diğer insanlardan üstün görür.
- Kendisini çok sever (özgüvenden çok daha fazla.)
- Hatasını kabul etmez ve hatalarını görmekte zorlanır.
- İlgi ve onaylanma ihtiyacı.
- Empati yoksulluğu.
- Eleştiriye açık olmama, kabul etmeme.
- Manipülatif ve çıkarcı davranışlar.
Narsist kişilik bozukluğuna sahip olan kadın ve erkekler genellikle bu belirtileri göstermektedir.
Narsist Erkek Belirtileri
Narsist erkeklerin belirtileri neler? Narsist erkekler yüksek ego ve sürekli ilgiye ihtiyaç duymasıyla empati yetisi gelişmemiş kişilerdir.
Sadece kendi menfaatlerini önemser ve çıkarları için yalan söylemekten çekinmezler. İstedikleri şeyi elde etmek için manipülasyon yapmaktan çekinmezler. İşte Narsist Erkeklerin Belirtileri:
- Yüksek Ego ve Özgüvene sahiptirler.
- Empati yetileri yeterince gelişmemiştir.
- Başka insanların duygularını değil kendi çıkarlarını önemserler.
- İlgi odağı olmayı sever ve karşısındaki kişiden sürekli olarak ilgi almayı isterler.
- İstediğini elde etmek için manipüle etmeye çalışırlar.
- Yalan söylemek konusunda zorlanmazlar.
Narsist Kadın Belirtileri
Narsist kadınlar, yüksek bir ego ile sürekli ilgiye ihtiyaç duyan kişilerdir. Empati yetenekleri zayıftır ve çevresindekilerin duygularını önemsemezler. Kendi çıkarlarını ön planda tutar, istediklerini elde etmek için manipülasyon yapmaktan çekinmezler. İşte narsist kadınlarda sıkça görülen belirtiler:
- Önemsiz konu ve tartışmalarda eşinin suçlu hissetmesi için küserler.
- Basit olayları çok önemliymiş gibi gösterip sürekli tartışma çıkartarak ilgi odağının hep onda olmasını sağlarlar.
- Tartışmalarda sakin ve mantıklı bir şekilde konuşmaz, hatasını kabul etmez ve duygusal patlamalar yaparak eşi/partnerinin kafasını karışarak manipüle eder.
- Olumsuz eleştirilere açık değildirler.
- Hiç bir şeyden memnun ve tatmin olmaz her zaman daha fazlasını ister.
Narsistlerin Korkuları
Narsist kişiler dışarıdan kendilerini güçlü, mükemmel birisi olarak gösterse de pek çok şeyden korkmaktadırlar. Narsistlerin Korkuları:
Yalnız Kalmak
Narsist kişiler, başkaları tarafından sevilmeme veya terk edilme korkusu yaşamaktadırlar. Yalnız kalmaktan korktukları için ilişkilerinde manipülatif davranışlar gösterirler. Başka birisini bulmadan önce birisini terk etmezler. Terk etseler bile, geriye dönebilirler.
Eleştiri Korkusu
Narsist kişilerin ego ve özgüvenleri son derece kırılgandır. Dışarıdan gelecek olan eleştiri narsistlerin kabusudur.
İlgi Odağını Kaybetmek
Narsist bireyler, sürekli olarak ilgi odağı olma arzusuyla hareket ederler. Bu, onların kimliklerinin ve özsaygılarının büyük bir bölümünü oluşturur. Sürekli göz önünde olmayı isterler ve başkalarının dikkatini çekmek için çeşitli yollar denerler.
Aşağılanmak
Narsist bireyler ilginin ve beğeninin merkezinde olmayı ister. Ancak, karşı taraftan gelen en küçük bir şaka bile onların egosuna zarar verebilir. Bu nedenle de narsist kişiler aşağılanmaktan, eleştiriye uğramaktan korkarlar.
Hata Yapmak
Narsist kişiler her zaman en iyi şeyi onların yaptıklarını düşünürler. Bu yüzden hata yapmak, yapabileceğini düşünmekten bile korkarlar. Bu nedenle de hata yapacak, onları utandıracak davranışlardan kaçınır ve korkarlar.
Narsizm Çeşitleri
Narsizm, farklı temelde 4 farklı alt türüyle bilinmektedir. Bu türler başlıca:
- Megaloman Narsizm
- Grandiyöz Narsizm
- Obsesif Narsizm
- Manipülatif Narsizm
Megalamon Narsizm Nedir?
Megaloman narsizm, bireylerin kendilerini aşırı derecede büyük, güçlü ve önemli hissetmeleri ile oluşturdukları karaktere denir. Bu tür narsistler, genellikle büyük hayaller peşinde koşarlar ve kendilerini diğer insanlardan daha üstün görürler. Aşırı özgüven, abartılı başarı beklentisi gibi özellikler taşır.
Grandiyöz Narsizm
Grandiyöz narsizm, kendini önemseme, hayranlık bekleme ve diğer insanları küçümseme eğilimi ile karakterizedir. Bu bireyler, başarılarını ve yeteneklerini abartırken, başkalarının duygu ve hislerini önemsemez ve empati açısından yoksundur.
Genellikle aşırı bir özgüvenle doludurlar ve eleştiriyi kabul etmekte zorlanırlar. Grandiyöz narsistler, başkalarının kendilerini onaylamasını beklerler ve istedikleri ilgiyi alamadıklarında üzgün hissederler.
Obsesif Narsizm
Obsesif narsizm, kişinin kendisine karşı aşırı eleştirel bir tutum ve mükemmeliyetçilik ile birleşen narsistik özellikleri göstermesine denir. Obsesif narsistler, kendi başarılarına ve görünüşlerine sıkı bir şekilde odaklanırken, başkalarının onlara olan beklentilerini de önemserler. Obsesif narsistler, genellikle başkalarına karşı sert ve eleştirici olabilirler, ancak bu tutumları kendilerine olan iç güvensizliklerinden kaynaklanır.
Manipülatif Narsizm
Manipülatif narsizm, bireylerin başkalarını kontrol etme ve manipüle etme isteyen kişilere denir. Manipülatif narsistler, istediklerini elde etmek için başkalarını manipüle edebilir ve duygularını manipüle etmeye çalışabilirler. Kendilerini her zaman haklı çıkarmaya çalışırlar ve başkalarının duygularını önemsemezler. Manipülatif narsistler, ilişkilerinde sıkça oyun oynamaktan ve karşı tarafın zayıflıklarını kullanmaktan çekinmez, egolarını tatmin ederler.
Narsist Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranmalı?
Narsist kişilik bozukluğu olan bireylere nasıl davranılmalı? Narsizm'e sahip olan kişilerle iletişimde olmanın zor olduğu gibi evlilik ve birliktelik içerisinde bulunmak çok daha zordur. Narsist kişilik bozukluğu olanlara karşı davranmanız gerekenler:
- Sınırlarınızı Belirleyin: Narsist kişilerin sizin sınırlarınızı alt üst etmesine ve sizi manipüle etmesine izin vermeyin ve sınırlarınızı koruyun.
- Profesyonel Destek Alın: Narsist kişiler sizi manipüle edebilir ve duygularınızı değiştirebilir. Bu yüzden profesyonel bir psikologdan destek alın.
- Açık İletişim: Narsist kişilerin davranışları sizi üzüyor ya da mutlu ediyorsa bu davranışlarla ilgili açık bir şekilde iletişim kurmalısınız.
- Sizi Manipüle Etmesine İzin Vermeyin: Partnerinizin sizi manipüle etmeye çalıştığını anladığınız an sınırınızı koruyun ve net bir iletişim kurarak sizi manipüle etmesinin önüne geçin.
Narsistlik Neden Olur?
Narsistlilik neden olur ve nasıl oluşur? Kişinin çocukluk dönemlerinde ebeveynlerinin sürekli ve aşırı ilgi, iltifat göstermesi sonucunda narsistlik oluşmaktadır. Ya da çocuğun ilgiden çok uzak bir şekilde büyümesi, duygularının önemsenmemesi gibi nedenler de narsistliğin oluşmasında aktif bir rol alır.
Narsizmin Tedavisi Var mı?
Narsizmin tedavisi var mı? Narsizm zor da olsa tedavisi bulunmaktadır. Narszmi tedavi etmek için kullanılan yollar:
- Psikoterapi: Bireysel terapiler, narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerin kendilerini anlamalarına ve davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olabilir. Özellikle bilişsel davranışçı terapi, olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmeye yönelik etkili bir yöntemdir.
- Grup Terapisi: Grup terapileri, narsist bireylerin sosyal becerilerini geliştirmelerine ve başkalarıyla empati kurma yeteneklerini artırmalarına yardımcı olabilir.