Sol yanakta nohut büyüklüğünde beze ne demek oluyor? Yanakta çıkan yağ bezesi nasıl ve neden oluşur? Yanaktaki yağ bezesi nasıl geçer? Aradığınız bütün bilgiler bu içerikte.
Yağ Bezesi Nedir?
Yağ bezi, cildin altındaki yağ dokusundan oluşan, genellikle yumuşak ve ağrı yapmayan şişliklerdir. Yağ bezeleri, cilt altında bulunan yağ hücrelerinin aşırı şekilde büyümesiyle oluşur ve genellikle vücutta, özellikle yüz, boyun, sırt veya omuz gibi bölgelerde ortaya çıkar.
Yağ bezeleri genellikle zararsızdır, ancak bazen çok fazla büyüyebilir ve ağrı yapabilir.
Yağ Bezesi Neden Olur?
Yağ bezesi neden çıkar? Yağ bezeleri, cilt altındaki yağ dokusunun aşırı büyümesiyle oluşan, genellikle yumuşak ve ağrısız şişliklerdir. Bu bezelerin oluşumunun başlıca nedeni, hormon değişiklikleri ve genetik faktörlerdir. Hormonlar, özellikle ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerinde, yağ üretimini artırarak bezelerin büyümesine ve ağrı yapmasına sebep olabilir.
Aile geçmişinde yağ bezi olan kişilerde genetik olarak yağ bezesi oluşma ihtimali daha yüksektir. Cilt yüzeyinde oluşan yaralar, tahrişler veya yağ kanallarının tıkanması da yağ bezelerinin oluşumuna, büyümesine sebebiyet verebilir. Ek olarak yağlı cilt yapısına sahip bireylerde, fazla yağ üretimi bezelerin büyümesini tetikleyebilir.
Ayrıca, kötü beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı, cilt sağlığını olumsuz etkileyerek yağ bezelerinin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Yağ bezeleri genellikle zararsız da olsa ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
Yağ Bezesi Ağrı Yapar mı?
Yağ bezeleri genellikle ağrı yapmaz ve cilt altında yumuşak bir şişlik olarak hissedilir. Ancak yağ bezesinin çok büyümesi ve sinir uçlarına baskı yapması ağrıya sebep olabilir.
Enfeksiyon kapan yağ bezeleri şişer, kızarır ve iltihaplanarak ağrı yapabilir.
Yağ bezeninizin büyümesi ve ağrılı bir hale gelmesi durumunda mutlaka bir doktor kontrolüne gitmenizi önermekteyiz.
Yanaktaki Yağ Bezesi Nasıl Geçer
Yanaktaki yağ bezesi nasıl geçer? Yanaktaki yağ kistini ancak doktorlar çıkartabilir. Yağ bezesini çıkartmak için kullanılan yollar:
- Doktor Tarafından Çıkarılması: Bir dermatolog ya da cerrah, küçük bir cerrahi müdahaleyle yağ bezesini çıkarabilir. Bu tedavi lokal anestezi altında hızlı bir şekilde yapılır.
- Lazer Tedavisi: Lazer tedavisi, cilt altındaki yağ hücrelerini parçalayarak bezeyi küçültmeye veya tamamen yok edebilir.
- Kriyoterapi (Dondurma Yöntemi): Yağ bezesi, sıvı azot gibi düşük sıcaklıklardaki maddelerle dondurularak yok edilebilir. Kriyoterapi, genellikle küçük yağ bezelerinde etkilidir.
- Kimyasal Peeling: Cilt yenilenmesine yardımcı olan kimyasal peeling uygulamaları, yağ bezesinin küçülmesine katkıda bulunabilir. Ancak bu yöntem daha yüzeysel bezelerde etkilidir. (kitle oluşan bezeler için işe yaramayabilir.)
- Doğal Yağlar ve Sıcak Kompres: Yeşil çay, çay ağacı yağı veya elma sirkesi gibi anti-inflamatuar özellikleri olan doğal malzemeler, bezeyi küçültmede yardımcı olabilir. Ayrıca, sıcak kompres uygulamak, cilt altındaki kan dolaşımını artırarak bezeyi yumuşatabilir.
- İğne ile Drenaj: Bir doktorun steril iğne ile bezeyi boşaltması da mümkündür, ancak bu yöntem enfeksiyon riskini artırabileceğinden, mutlaka uzmanlar tarafından uygulanmalıdır.
Yanaktaki yağ bezesini kesinlikle kendiniz sıkmayın veya delmeyin. Beze, büyüyor, ağrıyor veya kızarıyorsa bir dermatoloğa başvurmak en güvenli ve etkili çözüm olacaktır.
Sağlık Haberleri: En Güncel Sağlık Haberleri