Türk Dünyası ortak alfabesi neden önemli? Turan (bütün Türkleri birleştirme) arzusuyla çıkılan bu yolda ortak Türk Alfabesi kurularak yeni bir adım daha atıldı.

Türk Ortak Alfabesi Nasıl Ortaya Çıktı?

1991 yılında bilim insanları Türk dünyasını birleştirmek için "Latin tabanlı Türk Dünyası Ortak Alfabesi" dilini kullanmaya yönelik bir araştırma gerçekleştirmişti.

Gerçekleştirilen araştırmalar 2024 yılında meyvelerini verdi ve "Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Tataristan, KKTC, Kırgızistan ve Özbekistan'ın" da içerisinde bulunduğu yeni bir görüşme yapıldı.

Bu görüşmede amaç araştırmalara ve çalışmaları sonuca bağlamaktı. Yapılan görüşmede 2026 yılında yeni alfabeye geçileceği düşünülüyor.

Yeni Türk Alfabesi Kaç Harften Oluşuyor?

Yeni Türk alfabesi için 29 harfe ek olarak 5 harf daha eklenecek ve 34 farklı harften oluşmaktadır.

İstanbul'daki Devlet ve Özel Üniversiteleri İstanbul'daki Devlet ve Özel Üniversiteleri

Yeni Türk Alfabesine eklenecek yeni harfler başlıca: "Q, X, W, Ñ, Ä" oldu.

Ortak Türk Alfabesinde Hangi Ülkeler Var?

Ortak Türk Alfabesinde bulunan ülkeler arasında:

  • Türkiye
  • Azerbaycan
  • Kazakistan
  • Tataristan
  • KKTC
  • Kırgızistan
  • Özbekistan

Bulunmaktadır.

Yeni Türk Alfabesi Neden Önemli?

Yeni Türk Alfabesi neden çok önemli? Yeni Ortak Türk Alfabesi Turan'ın olması ve Türk Devletler arasındaki ticari ve sosyolojik varlığının gelişmesi için çok önemlidir.

  • Ticareti Faaliyetlerin Artması: Türk Devletlerin ortak bir dile geçmesi ticari faaliyetleri artırılacağı düşünülüyor.
  • Sosyokültürel Bağların Güçlenmesi: Ortak alfabe, kültürel yakınlaşmayı hızlandırarak, Türk halklarının birbirini daha iyi anlamasını sağlar. Bu sayede, ortak bir dil ve kültürel bağ oluşturulabilir; festivallerden eğitim sistemine kadar birçok alanda uyum sağlanacağı ve kültürler arası değişim yapılabileceği düşünülüyor.
  • Dil Birliği & İletişim: Yeni Türk Alfabesi, farklı Türk halkları arasında karşılıklı konuşulan lehçelerin daha rahat anlaşılmasını sağlar. Ortak bir alfabe, halkların iletişimini kolaylaştırırken, dildeki benzerliklerin korunmasına katkıda bulunur.

Ortak Türk Alfabesi Kabul Edildi mi?

9-11 Eylül tarihlerinde, Azerbaycan'ın başkenti olan Bakü'de yapılan Türk Devletleri Teşkilatının uzlaşısı üzerinde anlaşıldı. Türk Dünyasındaki farklı lehçeler göz önünde bulunduruldu ve Türkçe alfabeye 6 harf daha eklenerek toplam 34 harfli bir ortak Türk alfabesinin kabulü gerçekleşti.

2026'da Alfabe Değiştirecek Miyiz?

TDK Başkanı Profesör Doktor Osman Mert'in yaptığı açıklamaya göre 34 harfin toplamının Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da bulunan harflerin toplamının olduğunu ve bunun aslında bir liste olduğunu belirtti.

Her lehçe sadece ihtiyacı olan harfleri kullanacak ve konuşacak. Bu durumda 2026 yılında alfabe değiştirmeyeceğiz.

Kaynak: Haber Merkezi