Yapılan bir hesaba göre bu yıl Kurban Bayramı’nda yaklaşık 25 milyon civarında hayvanın kurban edildiği anlaşılmaktadır.
Kurban kesimi sonrası arta kalan atıkların mahiyet şöyledir:
Kemik ve doku atığı 3.750-4.000 ton, 200.000 litre kan atığı oluştuğu söylenebilir.
Genel olarak kent merkezlerinde kurbanların belediyeler tarafından belirlenen alanlarda kesildi bilinmektedir, kırsal alanlarda ise gelişi güzel yerlerde, kontrolsüz bir şekilde kesilerek kan revan içinde bir çevre, sağa sola serpilmiş atıklar, çevrede oluşan organik madde yığınları, sineklerin kemiricilerin Yaygınlaştığı yerler olarak ciddi çevre sorularına sebep olunmaktadır.
Hal böyle olunca kent merkezlerinde çöp konteynırlarının içi dışı çevre atıklarla dolmaktadır. Bilhassa sıcak yaz mevsiminin de etkisiyle cadde ve sokaklarımız kaldırımlarımız günlerce kokuşmanın etkisi altında toplum rahatsız olmaktadır.
Anılan atıklardan yararlanılabilir mi: evet yararlanılabilir. Her belediye organik atıklar bazında projeler geliştirebilir. Hayvan kemikleri kurutulup öğütülerek kemik tozu olarak tıpta kullanımı, dolgu maddesi şeklinde istifade edilebilir. Aynı şekilde sabunculukta kullanılabilir. Sabun imalatında belli oranlarda dolgu maddesi olarak istifade edilebilir.
Hayvanların kanlarıyla kemiklerini saran et dokusu protein kaynaklı olduğundan hayvan yemi ve tavuk yemi sanayiinde endüstriyel yem olarak üretimi yapılıp istifade edilebilir.
Bayram süresi bitiminde de kentlerin mezbahalarından atılan hayvan doku artıkları da aynı yöntemle işlenerek yem sanayiinde kullanımı mümkün olabilmektedir.
Özellikle kentlerimizde bu yöntemin uygulanması halinde şehirlerimizin maruz kaldığı kötü kokular, çevreyi kirleten tonlarca hayvan atığının sağlık ve çevre üzerine olan etkileri ötelenmiş olacaktır. Konuyla ilgili olarak kentimizde bir pilot çalışma yapılabilir.